Ciekawostki

Jak sprawdzić, czy jabłka są dobre do zbioru?

(czyli jeśli nie masz jędrnościomierza)

1. kupujesz pod czujnym okiem zdziwionych farmaceutów płyn Lugola (vel roztwór jodku potasu i krystalicznego jodu)
2. ok. 2 tygodnie przed planowanym terminem zbioru zrywasz jabłka danej odmiany (lub odmian) z różnych miejsc w danej kwaterze i z różnych wysokości – ok 10-20 jabłek na odmianę
3. zebrane jabłka kroisz w połowie, w poprzek (równolężnikowo)
4. zanurzasz połówki w roztworze lub smarujesz powierzchnię (o, dzieją się granatowe cuda)
5. porównujesz ilość niebieskiego koloru z tablicami rozkładu skrobi

Źródło:  https://doradztwosadownicze.pl/wp-content/uploads/2018/07/Test-skrobiowy-metoda-wyznaczania-terminu-zbioru-jab%C5%82ke.jpg

Tablice rozkładu skrobi występują w skali 10 punktów. Ogólnie uważa się za prawidłową do zbioru połowę zabarwienia, czyli 4-6 punktów, jabłko całe granatowe (pkt 1) jest jeszcze niedojrzałe, a brak zabarwienia – przejrzałe (uwaga, każda odmiana ma trochę inną specyfikę, np. Lobo można rwać od 1, a Alwa czy Ligol dopiero od pkt 7). W miarę dojrzewania owoców dochodzi do stopniowego rozkładu skrobi na cukry proste. Im bardziej są one dojrzałe, tym mniej skrobi zawierają. W jej miejsce pojawiają się glukoza i fruktoza, dzięki czemu owoce stają się słodsze.